Gespecialiseerde behandelingen
Lymfedrainage
Manuele lymfedrainage betekent letterlijk: “Manueel = met de handen” en “Drainage = draineren/afvoeren” van overtollig vocht. Door manuele lymfedrainage kunnen de beschadigde of inactieve lymfebanen in uw lichaam weer geactiveerd worden waardoor hun functie kan herstellen.
Lymfedrainage wordt gebruikt als onderdeel van de behandeling voor verschillende aandoeningen, waaronder:
- Lymfoedeem: Een aandoening waarbij er een ophoping van lymfevocht is, meestal in de armen of benen, als gevolg van een gestoorde lymfestroom.
- Postoperatieve zwelling: Lymfedrainage kan helpen bij het verminderen van zwelling en het versnellen van het herstel na chirurgische ingrepen.
- Ontgifting: Door het stimuleren van het lymfestelsel kan lymfedrainage helpen bij het verwijderen van toxines en afvalstoffen uit het lichaam.
- Immuniteitsversterking: Door de lymfestroom te verbeteren, kan lymfedrainage de immuniteit versterken en het vermogen van het lichaam om infecties te bestrijden vergroten.
“Het lymfesysteem bestaat net zoals bij de mens uit verschillende lymfevaten, kanalen en lymfeklieren en ligt voor een groot deel net onder het huidoppervlak. Bij paarden bestaat het lymfesysteem uit maar liefst 8000 lymfeknopen, die verdeeld zijn over het gehele lichaam en telkens voor een bepaald lichaamsdeel verantwoordelijk zijn. Ter vergelijking, mensen hebben maar slechts zo’n 400-600 lymfeknopen in hun lichaam”.
“De lymfeklieren spelen ook een rol bij de vorming van witte bloedlichamen en de vorming van antilichamen, daarnaast kapselen lymfeklieren ook schadelijke bestanddelen van het lymfevocht in. De lymfeklier is dus een soort verzamelpunt van afvalstoffen voordat het wordt afgebroken en daarom zijn lymfeklieren erg belangrijk in het lichaam. Zoals op de afbeelding te zien is, ligt in het linker halsgebied het belangrijkste lymfestation, ‘de terminus’ (lnn cervicales profundi). Dit is tevens het grootste afvoerstation in het lichaam. Het lymfesysteem in het paardenlichaam heeft dus een hele belangrijke taak en werkt daarom ook nauw samen met andere orgaansystemen zoals het zenuwstelsel, de bloedcirculatie en het immuunsysteem”.
Bij honden & katten
Het principe van lymfedrainage bij paarden, mensen, honden en katten is juist hetzelfde. Enkel is het bij deze laatste 2 vaak moeilijker te voelen door hun vacht.
Honden en katten hebben ook vele lymfeknopen maar op 5 specifieke plaatsen zijn deze dus makkelijk te voelen aangezien ze op deze plaatsen oppervlakkig liggen.
- Ln. Mandibularis (van de onderkaak): ligt onder het oor en onder de grotere speekselklier die daar ligt. Deze lymfeknoop is vaak goed te voelen. Draineert oa het gebit.
- Ln. Prescapularis (voor het schouderblad) of Ln. Cervicalis superficialis (oppervlakkige nek). Deze ligt onder een spier net voor en onder het schoudergewricht. Als deze lymfeknoop niet vergroot is, is hij vaak moeilijk te voelen. Draineert de hals.
- Ln. Axillaris (okselholte). Deze is normaal niet te voelen. Draineert de voorpoot en melkklieren.
- Ln. Inguinalis superficialis (oppervlakkige lies) is gelegen tussen de achterpoten. Draineert de achterpoten en de melkklieren.
Ln. Popliteus: in de knieholte, vaak omgeven door veel vet. Draineert de onderbenen (achter).
Osteopathie
De grondlegger van de osteopathie was een Amerikaanse arts Andrew Taylor Still (6/8/1828 – 12/12/1917). In 1892 stichtte hij “ The American School of Osteopathie “ en legde daar het fundament voor de moderne manuele geneeswijze zoals o.a de chiropractie en de manuele therapie.
In de V.S. is de osteopathie sinds 1966 wettelijk erkend en geïntegreerd in de reguliere medische opleiding.
Still’s geloof in de natuurlijke genezingscapaciteiten van het mechanisch gecorrigeerde lichaam vormde de basis van zijn nieuwe filosofie. Hij gebruikte het beenderig skelet als referentiepunt voor het begrijpen van het pathologisch proces van klinische problemen. Het was dus logisch voor hem om de naam ‘osteopathy’ te gaan gebruiken als naam voor zijn nieuwe vorm van therapie.
- ‘Osteopathy’ bestaat uit twee woorden :
- = osteo wat bot betekent
- = pathine wat lijden betekent.
Hij redeneerde dat het bot het uitgangspunt was van waaruit hij de oorzaak van pathologische condities aan het licht bracht en dus combineerde hij ‘osteo’ met ‘pathy’, en verkreeg de term ‘osteopathy’.
Osteopathie is dus een manuele geneeswijze die op zoek gaat naar functioneel bewegingsverlies ergens in het lichaam en deze met milde technieken en zachte manipulaties tracht te herstellen. Typerend voor het werk van een osteopaat is, dat niet alleen het gebied waar de klacht optreedt wordt onderzocht, maar het hele lichaam wordt bekeken. Het lichaam heeft een zelfregulerende functie waar dus gebruik van wordt gemaakt. Zo kan de oorspronkelijke functie zich herstellen en is het lichaam ook weer beter bestand tegen nieuwe bewegingsverliezen en de daaruit volgende klachten.
Met deze medische achtergrond bekijken we dus uw hond/paard/kat… als 1 geheel en passen het principe toe van “ treat what you find “. Dit is zeer toepasselijk aangezien uw hond of paard niet kan zeggen waar het pijn doet. Een zeer goede medische achtergrond is dus van groot belang om uw huisdier optimaal te kunnen helpen.